2016. április 1., péntek

Makramé cérnák - makramé fonalak --- Összefoglaló ---

Többen kerestetek meg azzal a kérdéssel, hogy milyen cérnát használok a nyakláncokhoz.
Írok azokról, amiket kipróbáltam, írok a közben mások által kipróbáltakról és javasoltakról, ezeken kívül természetesen még léteznek más cérnák, fonalak is.


Viaszolt poliészter cérna I/a. - sodort szál - Linhasita waxed polyester vagy spanyolul hilo encerado 1mm

Külföldről rendeltem, pontosabban egy perui profi csomózótól a Facebook-on.
Ezt a cérnát szinte a makraméhoz találták ki. Tökéletesen lehet vele csomózni, tökéletesen sodorható, számomra tökéletes a vastagsága, gyönyörű színekben és színárnyalatokban lehet kapni, a nyakláncaim java része ezzel készült. Nekem eddig ez volt a legtökéletesebb cérna. A levágott végeket öngyújtóval megmelegítem és az ujjammal alulra lenyomom, lekenem, így nem bomlik ki.
Hátránya, hogy itthon nem kapható és eléggé drága, főleg hogy a külföldi postát is bele kell számolni.
3,5euro körül van / kb 160méter.
Itt is kapható: http://www.aylluartesania.es/49-hilos-encerados-linhasitaLinhasita waxed polyester / hilo encerado / viaszolt poliészter


Viaszolt poliészter cérna I/b. - sodort szál  -  Settanyl waxed polyester 1mm
Ez a cérna megszólalásig hasonlít az előző Linhasitára. Ugyanúgy használható, ugyanolyan érzés vele dolgozni.
Ajándékba kaptam rengeteg csodaszép színből kipróbálásra Czifrik Bea makramés barátnőmtől.
Színválasztéka szerintem nagyjából ugyanaz lehet.
Bea boltjában kapható itt: MacrameSupplies
170m/tekercs.     4 tekercs/14,736Ft


Viaszolt poliészter cérna II/a. - szövött szál - Mokaszínbevarró cérna 1mm

Erre a cérnára egy szintén csomózó új baráttal közösen akadtam rá, mivel cipőgyári ismeretsége van, így találkozott vele és küldött belőle. Közben ráakadtam Bp-en egy török nagykerre, ahol kapható, jó áron 500m-es tekercsekben, nagy színválasztékkal.
Tökéletesen lehet vele csomózni, de a két szál összesodrása nem tökéletes, néha megroggyan közben a szál, és így, amikor a húzózárat rátettem nem csúszik olyan szépen, mint az előző cérnával. Ennek kiküszöbölésére, a 3-szálas fonást alkalmazom. Azon épp olyan szépen csúszik a zár, ámde nem roggyan meg fonás közben.
A gyöngyöknél bajban vagyok, mert nem fér rá az, ami az előzőre ráfért, pl. a szabálytalan ásvány gyöngyöcskék, amiket a végére tettem.
A végeket itt is égetni kell. Mostanában ebből fogok alkotni.
Budapesten a Birtex Kft-nél biztosan kapható, szerintem más cipő-táska kellékekkel, cérnákkal foglalkozó kereskedésben is megtalálható lehet.
2500Ft+Áfa/500méter
Birtex Kft 
Mokaszínbevarró cérna - viaszolt poliészter cérna 1mm


Viaszolt poliészter cérna II/b. - szövött szál -Viaszolt bőrvarró cérna 1mm,
Az előző cérna egy másik helyen kapható változata, talán jobb minőségű lehet, viszont csak 6 színben kapható:Szín: fehér, beige (108), középbarna (138), vörösesbarna (114), sötétbarna (115), fekete."1 mm-es fonott műszálas cérna, amely viaszolt, hogy erősebb legyen. Vastag bőröket lehet vele varrni, lószerszámokat, késtokokat stb."Mérete: 500 m
2100Ft/500méter
Itt kapható: www.bor-cipokellek.hu

Amann Serabraid cérna - több méretben kapható
Szövött, erős, viaszolt polyester cérna, kb 0,9mm, nekem nagyon jó a vastagsága.
A csomók szépen a helyükön maradnak és szövött létére mégsem lapul el annyira a cérna, hanem jobban tartja a formáját a töröknél.
Ára igen változó, 3500Ft-6000Ft/tekercsig postától függően, érdemes rákeresni a neten: "Amann Serabraid T90"
Mivel bőrvarró cérna, ezért a színei is korlátozottak. (Nekem fekete, többféle barna, ezüstszürke, bézs, királykék és rozsdavörös van belőle.)Anchor Style kézimunka cérna - vékony kb. 0,5mm
Nagyon szép fényű, élénk színekben kapható, nekem túl vékony.
A csomók szépen a helyükön maradnak, lehet égetni a végeket.
720Ft/91méter
Itt kapható: FonalboltAnchor Style kézimunka cérna


Anchor Style kézimunka cérnaViaszolt pamutszál - több méret létezik
Ez minden hobbyboltban kapható, jó vele csomózni, szép színekben kapható.
A végeket viszont szerintem muszáj ragasztani, mert idővel kibomlanának.
Ára igen változó, az előbbi Fonalboltban jó áron kapható:
25Ft/méter
Fonalbolt Viaszolt pamutszál - waxed cotton 


Osztott hímző
Szinte bármilyen kézimunka boltban beszerezhető, rengeteg színben, árat nem tudok. Jó vele csomózni, ragasztani kell. A vastagsága elég jó.Osztott hímző


Gyöngyhímző - gyöngyfonal
Nekem túl vékony, ragasztani kell. Kézimunka boltokban, rövidáru boltokban kapható, változatos színekben.
Gyöngyhímző, gyöngyfonal


C-Lon - több méretben
Kiegészítem a listát Gellai Tünde makramés társam által kipróbált cérnával, ami szintén külföldi és nem olcsó sajnos, de biztosan nagyon szépeket lehet vele alkotni. Gyönyörű, kívánatos színekben kapható. :) A végeket égetni kell.
Innen rendelte
Közben én is kipróbáltam ezt a szép cérnát, jó vele csomózni, finom, elegáns darabokat lehet vele alkotni. Kicsit drágállom: 1190Ft/70m. Gyakorlatilag a horgolócérnák mérete, csak ezt el lehet égetni, mivel műszál, így nem kell ragasztani a végeket.
A Gyöngyszigetnél vettem.
C-lon


Selyemzsinór - szaténzsinór - patkányfarok - 2mm körüli

Na itt keverednek a nevek szerintem, mert kettő jöhet szóba, mindkettőről rakok be képet. Mindkettőnél láttam selyemzsinór és szaténzsinór feliratot is a webboltokban. Bár én szaténnak a fényeset, és valami műszálnak a másikat nevezném. Kb 2mm vastag körüli lehet.
A fényesebb, simából láttam szép ékszereket, nagyszerű a színválaszték.
A másik így képről ránézésre nekem olyannak tűnik, mint amiből azok a kínai piros csomózott fémpénzes dísz izék készülnek. Nem tudom mi a rendes nevük.
Csimbo boltjában is van itt mind a kettőből
Selyemzsinór - szaténzsinór - patkányfarokSelyemzsinór - szaténzsinór - patkányfarok


Kenderzsinór - kenderzsineg - változó méret
Ne feledkezzünk meg a kenderzsinórról sem, mert ma már szép vékony és egyenletes szálakat lehet kapni, valamint olyan szép színeket, hogy szem-szám tátva marad. :) Árat nem tudok. Minden háztartási boltban, vagy gazdaboltban kapható a hagyományos kötözési célra szánt durvább verzió, de vékonyka is akad, illetve a hobby boltokban a színes modern változata is.
Kenderzsineg - kenderzsinórKenderzsineg - kenderzsinór

Bőrszál - több méret
Már többször eszembe jutott, hogy ki kellene próbálni, de drága.
Vastagabb karkötőkhöz, vagy rusztikusabb darabokhoz szerintem ideális lehet. Szép színekben kapható. Ebből akár a gömbölyű változatot, akár a laposabb csíkokat lehetne használni.
Gömbölyű bőrszálLapos bőrszál

Remélem tudtam segíteni!
Jó csomózást! :)

18 megjegyzés :

 1. Nagyon jól sikerült összeállítás! Épp ilyenekre van szükség...

  VálaszTörlés
 2. A facebookon Mikromakramé ékszerek, csomók, gyöngyök, miegymás... vagyok.

  Nagyon jó összeállítás, köszönet érte.
  Érdemes körülnézni az Alkotók boltjában is, pl. ebben az üzletben már sokszor vásároltam és nagyon elégedett vagyok, a választék pedig egyre bővül: http://www.alkotokboltja.hu/Shop/index/6756/27063
  (csimbo boltja)
  Viaszolt szálnál én is a Fonatboltra szavazok.
  A C-Lon nagyon jó, és csak relatíve drága, egy spulni sok ékszerhez elég, és fényes, szép sodrású, kellemes anyag. Persze sokkal többet kell csomózni, lévén hogy csak 0,5 mm-es, de csomózni jóóóó! :)

  VálaszTörlés
 3. Az előzőből kimaradt, hogy Anchor Style 1 mm-es is van csimbo boltjában, méghozzá sokféle, szebbnél szebb színekben! Még nem rendeltem belőle, de készülök :)
  http://www.alkotokboltja.hu/img/product/original/c/s/csimbo_product_26955_140705124732_2.JPG

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, hogy van-e valóban 1mm vastag, amit én vettem azon nincs vastagság írva és biztosan vékonyabb. Viszont gyönyörűek a színek. :)

   Törlés
  2. szerintem sincs 1mm, de szépen lehet vele csomózni, és legalább sokféle gyöngy használható

   Törlés
 4. C-lon fonal itthon is kapható: https://gyongysziget.hu/spl/395624/C-lon-fonalak, Anchor fonalat pedig itt vásároltam, szállításban is ők a legolcsóbbak, és másnap már itt is volt :) http://www.fonalbolt.com/Anchor-Style-kreativ-kezimunkacerna

  VálaszTörlés
 5. Patkányfarok/rattail az csak a fekete szál, az szatén, van belőle 1 és 2mm-es is, a másik nylon zsinór, azt nem szokták patkányfaroknak hívni, legalábbis angolul én nem láttam még. A nylon zsinór puhább, és kevésbé fényes mint a szatén. Szaténzsinórból elég merev a csomózott ékszer. Szerintem :)

  VálaszTörlés
 6. Szia! Tudom, hogy neked nem ez a fő profilod, de arra van esetleg tipped, hogy makramé falidíszhez, virágtartóhoz milyen fonalat érdemes beszerezni?

  VálaszTörlés
 7. Szia kicsu!
  Bocs, a kései válaszért, nem voltam itthon.
  Hát igen, mivel nem ez a fő profilom, sajnos nem tudom.

  Ezt találtam neked:
  http://nyinyinagyi.blogspot.hu/2011/03/makrame-mania.html

  Ő spárgát és makramé fonalat ír. A makramé fonalat nagy hirtelen fonalas boltban kérdezném meg először, utána kreatív hobby boltban.

  VálaszTörlés
 8. Nagyon nagy segítség ez az összeállítás Köszönöm!!!

  VálaszTörlés
 9. Nemrégiben kezdtem kacérkodni a makramé technikával, s vásároltam szebbnél szebb fonalakat is hozzá, ma érkezett meg Kecskemétről Viaszolt bőrvarró cérna 1mm-es 6 féle színben. https://www.bor-cipokellek.hu/cikk/1116/Viaszolt-borvarro-cerna-500-m/ itt találtam ahogyan a leírásodban olvastam. Izgatottan bontottam ki őket s azt vettem észre hogy ez a fonal így biztosan nem alkalmas csomózásra 😞 szinte csicsog a viaszban! Hogyan lehet ebből a fonalakból használható alapanyagot varázsolni? Tudnál nekem ebben segíteni? Bocs hogy ilyen bő lére eresztettem, de valószínűleg TE tudsz nekem segíteni!? Ugye? Előre is köszönöm! Tisztelettel: Imre Ui: Már facebook-on is írtam Neked, nem sok sikerrel :( Remélem itt utolér a kérdésem :)

  VálaszTörlés
 10. Szia! Nemrég kezdtem el érdeklődni a mikromakramé iránt. Fotó, videó, tudorial rengeteg van fent a neten, de azon kívül nagy szükség van az ilyen remek összefoglalókra, tanácsokra, leírásokra. Köszönöm neked! Írok fb.on, kérdezni szeretnék valamit. Ott pörgősebb a kommunikáció.

  VálaszTörlés
 11. Szia! Örülök az összefoglalódnak, a ragasztást hogy kell csinálni? Van erről esetleg bejegyzésed? Szóval, ha nem viaszolt szálat használsz, akkor hogy dolgozod el a végét? Előre is köszönöm válaszod!

  VálaszTörlés