Ajándékozz kutyás pólót, pulóvert gazdi szeretteidnek, odalesznek érte!

2017. október 31., kedd

Makramé cérnák - ha túl sok a viasz

Sajnos sokszor szembesülök egy igen idegesítő problémával, még a legjobb minőségű Linhasita cérnánál is előfordult már, hogy a tekercs ragacsos a sok viasztól.
Borzasztóan kellemetlen érzés már megfogni is a túl viaszos cérnát, nemhogy dolgozni vele, majd jó szívvel ajánlani pénzért, hogy valaki viselje... Bosszantó.

Két lehetséges megoldásom van erre, természetesen ettől függetlenül létezhetnek még más kreatív megoldások is (rémlik, mintha külföldi oldalakon említették volna a hajszárítózást és a sütőben sütést is, de ezeket én nem próbáltam soha...).

Az első eset, amikor a tekercs maga nem ragacsos, és nagyon jól lehet dolgozni a szép cérnával, de amint megkötök egy csomót, szépen felgyűlik rajta a viasz és kiül a gondosan elkészített mintázatomba. Engem zavar. Ilyenkor elő szoktam venni a vasalót és egyszerűen több réteg papírtörlő között megvasalom a kész makraméimat. Így a viasz felolvad és a papírtörlő szépen felszívja a felesleget, a makramé ékszer pedig csodaszép sima, egyenletes, viaszmentes és élénk színű lesz.

A másik eset amikor annyira sok a viasz, hogy már dolgozni sem tudok vele, mert túlságosan a kezemhez tapad a cérna, nem tudom szépen húzni a szálakat, összegabalyodik és mindezek mellé még minden apró kis szöszt, hajszálat és porszemet is összeszed magával, amit aztán viszontláthatnék a makraméban. Na neeeem!! Erre egy remek ötletet kaptam egyik makramés ismerősömtől, örök hála neki! :)  Ő javasolta, hogy a felhasználni kívánt mennyiséget egyszerűen vágjam le, majd forró vízben áztassam meg, így a felesleges viasz leolvad róla, ezután már szépen lehet dolgozni vele.
Ezt egészem konkrétan úgy szoktam megoldani, hogy rendszeresítettem erre a célra egy pici lábast, amiben vizet forralok, ha felforrt beleteszem a lazán összehajtogatott, de egy helyen egy másik színű cérnával összekötött mennyiséget, elzárom a gázt, kb. 1 percig kevergetem, majd kiveszem, papírtörlőn felitatom a vizet róla. Ezután egy mikroszálas törlőkendővel az egész cérnát áthúzogatom, hogy ami viasz és esetleges egyéb szennyeződés maradt rajta, azt mind leszedjem róla.
Amint megszáradt a cérna lehet használni. Annyi viasz mindig marad rajta, hogy a csomók megálljanak, de nem lesz zavaró.

Természetesen rengeteg cérna létezik a nagy világban, így léteznek nem viaszolt, de valamilyen egyéb fedő réteggel ellátott más cérnák is, amelyeknél nincs ilyen probléma (például a C-lon).
Mindenkinek azt ajánlom, hogy kutasson, olvasson, kérdezősködjön, ahol csak tud, és próbáljon ki minél többféle cérnát, hogy azután a számára legmegfelelőbbel dolgozhasson. :)

Az általam kipróbált cérnákról korábban írtam itt.

Fényképes útmutatók makramé ékszerekhez itt.


http://macramotiv.com/photo-tutorials/http://macramotiv.com/photo-tutorials/

Kellemes csomózást kívánok mindenkinek! :)

1 megjegyzés :

  1. Szia! Köszi a tippeket, a "főzéses" módszer úgy tűnik bevált! Használhatóbbak így a túl viaszos fonalak...

    VálaszTörlés